DET ER EGOISTISK Å BLI GRAVID SOM UNG OG ALENEMAMMA!

Nå har jeg noe på hjertet som jeg ønsker å dele med dere. Det er et tema jeg skjeldent tar opp på bloggen, men et tema som er veldig viktig å si noe om. Jeg har fått spørsmål om det, og meldinger titt og ofte de siste snart 8 årene som jeg har blogget. «Ville du anbefale å få barn i tidlig alder?» «Jeg ønsker sårt å bli gravid, er ikke ferdig på skole….» Noen av disse meldingene kommer det også tydelig frem at de ikke en gang har en kjæreste. Jeg har egentlig latt tema ligge dødt i flere år, men for første gang ønsker jeg å svare alle disse spørsmålene.

Det er nemlig ikke sånn at jeg er en ekspert i forhold til «uønsket svangerskap» eller «svangerskap som alenemor». Jeg har kun erfart på veien, og kan kun snakke ut i fra mitt eget ståsted. Det kan derfor være mange som er uenig, eller ikke tenker som meg når det kommer til dette tema. Jeg ville aldri anbefalt noen å bli gravid i ung alder, uansett om livet så er på stell og jobb, og kjæreste er på plass. Kanskje rart når jeg selv sitter her ung, med tre barn og ønsker mitt fjerde.
Men fakta er at det er ditt første barn som forandrer alt. Etter man får sitt første barn, uansett alder, så er det ingen vei tilbake. Jeg ble gravid uønsket både første og andre gang, men valget om å gjennomføre svangerskap nummer to var både lettere og vanskeligere på samme tid. Lettere fordi jeg allerede var en mamma, og livet mitt var formet deretter. Men vanskeligere fordi jeg allerede hadde et barn å ta vare på alene. Jeg ønsket aldri å bli gravid, men når jeg først var blitt det, så valgte jeg det jeg følte var rett der og da.
Jeg vil på ingen måte anbefale noen som ønsker å bli gravid, men ikke har en kjæreste, å bli gravid. For det første så er det utrolig krevende å være aleneforeldre. Enten du har barna på halvtid eller hundre prosent alene. I mitt tilfelle så var det bare meg og barna mine, og tilbake den gang, så hadde ikke barna mine stort med sine biologiske fedre å gjøre i det hele tatt. Jeg synes det derfor er egoistisk å bli gravid (med vilje) når livet ikke er på stell. Barn kan man alltid få den dagen det er riktig, men som sagt, så går det ikke ann å være bare seg selv igjen.
Å bli uønsket gravid som ung, eller alene, er virkelig ikke noe å spøke med. Og jeg synes derfor det nesten er litt respektløst å få disse meldingene tikkene inn så ofte som jeg gjør. Jeg skjønner at baby-ønsket kan komme hos hvem som helst, men å ønske å bli gravid ung og alene er bare utrolig egoistisk og umodent. Jeg syns det er trist, når det er så mange unge eller alene som må kjempe seg gjennom et svangerskap og finne sin indre styre, for nettopp å tenke på noen andre. Jeg kjenner det er et skummelt tema å ta opp, men nå føler jeg at jeg må sette foten ned.
Jeg håper virkelig ikke jeg har fremstilt livet mitt så rosenrødt på bloggen, at unge jenter ser forbi virkeligheten. For jeg har alltid prøvd å være så ekte og tydelig som overhode mulig. Livet går sin gang, med både oppturer og nedturer. Og da, når livet står på hodet, må man prøve å gjøre det beste ut av situasjonen man er kommet i. På en måte så føler jeg at dette er feil tema for meg å ta opp, men samtidig så klarer jeg heller ikke forstå hvilke andre mennesker som skal kunne ta opp dette tema bedre enn meg, som tanken på ung lykkelig alenemamma kanskje er kommet fra.
0 kommentarer

Siste innlegg